Natuurvallei rundvlees van Hoeve Schaffersberg uit Mechelen

Beleef de Natuurvallei

Ontdek de natuurontwikkeling en het goede leven van onze blije koeien


Natuurinclusieve boerderij volgens de agro-ecologische principes van regeneratieve landbouw

 

Op Hoeve Schaffersberg kiezen voor een uitermate duurzame manier van werken, die de bodem minimaal verstoort. Daarnaast richten we ons actief op het herstel van ecosysteemfuncties ter stimulering van bijvoorbeeld nuttige bomen, planten, insecten en vogels.

 

De hoop is dat hierdoor ons voedselsysteem robuuster, duurzamer en beter bestand kan worden gemaakt tegen klimatologische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Het gebruik van minerale meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen kan zo worden verminderd en de biodiversiteit kan worden vergroot.

 

Bij regeneratieve, agro-ecologische landbouw (ook wel conserverende landbouw genoemd) kiezen we voor een manier van produceren, waarbij de bodem centraal staat en regionale waardeketens centraal staan. Natuurlijke kringlopen worden optimaal benut.

 

Een optimale bewerking van de grond en gewassen vraagt soms ook om moderne en 'slimme' apparatuur. We kunnen tegenwoordig dingen, waar we twintig jaar geleden alleen maar van konden dromen. Zo monitoren wij via computer en smartphone onze terreinen, rasters en dieren continu o.a. met behulp van sensoren en satelliettechnologie. Zo kunnen we het welzijn van onze dieren nog beter in de gaten houden. Dit geeft ons beter inzicht in zaken als vruchtbaarheid, tochtgedrag, hittestress, groepsgedrag, groepsconsistentie, herkauwgedrag, activiteit en diergezondheid. Bovendien worden we (soms al dagen voordat je het als boer zou kunnen waarnemen) gealarmeerd als een dier ziek dreigt te worden of als een dier plotseling in nood verkeert.

 

Met natuurlijke methodes sturen we pro-actief op de belangrijkste parameters voor diergezondheid en bodemvruchtbaarheid. Daarbij streven wij niet naar de allerhoogste opbrengsten, maar wel naar bijvoorbeeld minder schommelingen en minimale neveneffecten.

 

Door te werken aan een gezonde bodem en robuuste dieren, zijn we weerbaarder in zowel droge als natte jaren. Met bijvoorbeeld vlinderbloemige gewassen en diepwortelende akkergewassen verbeteren we de bodemvruchtbaarheid en minimaliseren we externe inputs.

 

Daarnaast zetten we in op agroforestry. Waarbij door ons aangeplante bomen o.a. fungeren als 'natuurlijke apotheek'. Hiermee kunnen onze dieren naar eigen behoefte zelf mineralentekorten aanvullen, zodat ze sterk, vruchtbaar en gezond blijven. Door het aanplanten van bepaalde typen bomen en heggen kleden we bovendien het prachtige 5-sterrenlandschap verder aan. En groeien in onze weilanden talrijke regionale inheemse soorten fruit en noten.

 

Bovendien dragen we met de aanplant en onderhoud van bijvoorbeeld lindebomen, kastanjes, wilgen en allerlei fruitbomen bij aan de beschikbaarheid van energie, stuifmeel en nectar. Dat is erg nuttig voor insecten en bestuivers, zoals bijen en hommels. Al met al ontstaat door het natuurinclusieve boeren, in harmonie met de natuur, een grotere soortenrijkdom van flora en fauna. En die zorgt weer voor een robuust en weerbaar landbouwsysteem.

 

Het grasland dat niet geschikt is om er voedselgewassen op te telen, kunnen we met onze duurzame landbouwmethoden optimaal benutten. Via de extensieve natuurbegrazing door onze zoogkoeien, schapen en kippen kunnen we van deze percelen indirect toch waardevolle en zeer voedzame levensmiddelen oogsten. Laagwaardige plantaardige eiwitten van schrale natuurgebieden worden hiermee omgezet in hoogwaardige dierlijke eiwitten in de vorm van regionale én (h)eerlijke streekproducten.

 

We proberen onze veehouderij zo te organiseren, dat het past bij de natuurlijke omgeving. Maar ook dat het rendabel is en een positieve impact heeft op de bodem, met behoud van de natuurlijke hulpbronnen. En we besteden hierbij vooral veel aandacht aan onze dieren.

 

De natuurbegrazing speelt een belangrijke rol in het vruchtbaar houden van de bodem. Door weiden en begrazen komen plantenresten in contact met de grond en voegen we organische stof toe aan de bodem. Bovendien zit er snelwerkende stikstof in de mest, wat het bodemleven stimuleert, zonder negatieve neveneffecten.

 

We zien de regeneratieve landbouw als een holistische aanpak. Een manier van boeren, die bijdraagt aan een betere kwaliteit voedsel, met hoge voedingswaarde. Onze koeien eten een veelvoud aan natuurlijke grassen, planten en kruiden. Eén van de vaak aangehaalde voordelen van regeneratieve landbouw is de rijke nutriëntensamenstelling van de gewassen.Je proeft het, ook aan het vlees. De pure smaak, de malsheid: vlees zoals vlees hoort te zijn!

 

We doen aan minimale grondbewerking en gebruiken daarvoor verschillende methodes. Het bedekt houden van de grond is daarbij erg belangrijk. Onze manier van telen heeft dan ook veel raakvlakken met de biologische teelt. Zo geven we ook veel aandacht aan het vergroten van de biodiversiteit en het beheersen van plaagdieren en insecten met hulp van natuurlijke vijanden.